Ecommerce Shop in Doe-het-zelf Artikelen Optimaliseren

Elke klusser heeft zo nu en dan nieuw gereedschap of materialen nodig. Daarbij kun je denken aan producten van duizenden euro's zoals een industriële zaagmachine of een simpel potje grondverf. Aan doe-het-zelf webshops dan ook de uitdagende taak om deze brede range aan producten te verkopen aan een diverse set aan klanten.

Dit artikel bespreekt de uitdagingen die een webshop in deze branche kan tegenkomen en geeft praktische tips om hier op de meest effectieve manier mee om te gaan. Het legt de nadruk op een specifiek element dat bijzonder relevant is voor deze branche en presenteert een idee om de impact op het gebied van duurzaamheid te verbeteren. Ook worden voorbeelden besproken ter illustratie.

Uitdagingen

Doe-het-zelf webshops staan door hun brede aanbod van producten voor unieke uitdagingen als het gaat om het converteren van bezoekers.

  • Expertise: Een van de grootste uitdagingen is de noodzaak om gedetailleerde informatie en instructies te geven voor hun producten, omdat veel doe-het-zelf producten een bepaalde mate van technische expertise vereisen om goed te kunnen gebruiken.
  • Niveaus: Een andere uitdaging is de noodzaak om een breed scala aan producten aan te bieden om verschillende vaardigheidsniveaus aan te spreken, van beginners tot gevorderde doe-het-zelvers. Dit kan een extra uitdaging zijn voor kleinere webwinkels die misschien niet de middelen hebben om een grote verscheidenheid aan producten op voorraad te hebben.
  • Voorkeuren: Daarnaast hebben doe-het-zelvers vaak specifieke behoeften en voorkeuren als het gaat om gereedschap en materialen, wat het voor webwinkels moeilijk kan maken om mee te gaan met veranderende trends en eisen.

Gratis en vrijblijvend 1 uur sparren?

Krijg inzicht in jullie uitdagingen rondom CRO

Neem contact op

Tips

De onderstaande tips zijn van toepassing op webshops die doe-het-zelf producten verkopen en kunnen helpen bij het verhogen van hun conversie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet elke tip geschikt is voor elke webshop. Dit komt omdat webshops verschillen in het gebruikte software platform en hun mate van digitale volwassenheid. Daarnaast kunnen ook budgetten en personeel variëren per webshop. Om deze reden wordt geadviseerd om deze tips eerst te valideren voordat je ze definitief invoert. Bij voorkeur gebeurt dit met behulp van A/B testing, maar indien dit niet mogelijk is kan bijvoorbeeld gebruikersonderzoek ingezet worden als alternatief.

  • Gebruik instructievideo's: Doe-het-zelf producten vereisen vaak instructies voor het juiste gebruik. Overweeg om instructievideo's te maken die laten zien hoe het product moet worden gebruikt en die tips en trucs geven voor het voltooien van doe-het-zelf projecten. Door deze video's aan de productpagina toe te voegen vergroot je de interactie die bezoekers hebben, wat vaak de kans op een conversie vergroot.
  • Bied bundels aan: Overweeg om bundels aan te bieden die al de gereedschap en materialen bevatten die nodig zijn voor een specifiek doe-het-zelf project. Dit kan de gemiddelde orderwaarde helpen verhogen en het gemakkelijker maken voor klanten om alles wat ze nodig hebben voor een project op één plek te kopen.
  • Doe aanbevelingen: Overweeg om op de categoriepagina aanbevelingen te doen voor bepaalde producten. Dit kan bezoekers helpen om producten te kiezen waar zij hun klus goed mee geklaard krijgen. Eventueel zou je zelfs kunnen overwegen aanbevelingen te geven voor verschillende niveaus van klussers. Een aannemer heeft immers in veel gevallen behoefte aan een ander niveau van productkwaliteit en duurzaamheid dan iemand die een eenmalig klusproject gaat uitvoeren.
  • Geef klantenondersteuning: Doe-het-zelf projecten kunnen complex zijn, dus bied klantenondersteuning via live chat of via de telefoon om klanten te helpen met eventuele vragen die ze hebben over het gebruik van een product. Ook een 'Vraag & Antwoord' afdeling leidt in sommige gevallen tot goede resultaten en kan tevens voordelen voor SEO teweeg brengen.
Keurmerk

Uitgelicht

Sommige doe-het-zelf webshops bieden je de mogelijkheid aan om een keuze te maken tussen het laten thuisbezorgen van producten of deze op te halen bij een van hun bouwmarkten. Voor bezoekers heeft ophalen bij een vestiging het mogelijke voordeel dat zij het gewenste product direct kunnen gaan ophalen (en zij niet hoeven te wachten op eventuele levertijd). Tevens moet er soms voor thuisbezorgen extra betaald worden, terwijl dit bij het ophalen in een bouwmarkt niet het geval is.

Ook voor het bedrijf zijn er echter aanvullende voordelen. Zo kun je door het uitvragen van de vestiging op de productpagina mogelijk beter op de wensen van de bezoekers inspelen dan wanneer dit pas in de checkout funnel bekend wordt. Daarbij gaat iemand die het gewenste stuk gereedschap of bouwmateriaal bij het filiaal ophaalt mogelijk met aanvullende producten naar huis, wat de gemiddelde orderwaarde verhoogt. Tip is om op de webshop direct het gangpad en de voorraad te vermelden zodat bezoekers die naar de bouwmarkt afreizen dit zo efficiënt mogelijk kunnen doen.

Duurzaamheid

Doe-het-zelf webshops verkopen meestal niet alleen gereedschap zoals hamers, boormachines, en zagen, maar ook bouwmaterialen. Daarbij kun je denken aan hout, cementmix, en verf. Waar deze bouwmaterialen vandaan komen en hoe deze zijn bewerkt kan een grote rol spelen in de duurzaamheid ervan. Zo kun je bij hout letten op een FSC keurmerk en bij verf bijvoorbeeld op het Ecolabel. Bouwmaterialen die dergelijke keurmerken dragen hebben een lagere impact op het milieu en zijn daarmee de betere keus voor het klimaat.

Instructievideo's
Bundels
Aanbevelingen
Ondersteuning

Voorbeelden

  • Dremel: Op deze webshop worden er video's getoond voor beginners en experts, ook wordt er uitleg gegeven hoe je veelvoorkomende foto tijdens het klussen kunt voorkomen. Verder geven ze tips over hoe je de projecten zo veilig mogelijk uit kunt voeren. Door al deze video's zet deze fabrikant zichzelf neer als een expert en kunnen zij bezoekers overtuigen om voor hun merk te kiezen.
  • Karwei: Hier wordt de mogelijkheid geboden om veel gekochte artikelen direct tegelijk te kopen. In sommige gevallen wordt er hierbij ook een korting aangeboden. Deze methode helpt de bezoeker om eenvoudig een goede combinatie aan te kopen en zorgt voor een hogere gemiddelde orderwaarde voor de webwinkel.
  • Gamma: Door een bepaald product aan te bevelen helpen zij de bezoekers om sneller een keuze te maken. Bezoeken kunnen dan immers afgaan op de expertise van de partij achter de webshop in plaats van alles zelf uit te zoeken. Belangrijk hierbij is om wel een goede uitleg te geven van hoe deze aanbeveling tot stand is gekomen, iets dat deze webshop goed doet.
  • Toolvoordelig: Bij de klantenservice van dit bedrijf wordt een breed pallet aan hulp aangeboden. Zo bieden ze ruime openingstijden voor hun telefonische helpdesk, een mogelijkheid tot live chat op de website en ondersteuning per email. Ook zijn er op de website veelgestelde vragen aanwezig waarmee de bezoeker mogelijk zelf al een antwoord op de vraag kan vinden.

Over de auteur

Theo van der Zee (MSc, Psychologie) is intussen al meer dan 20 jaar bezig met het bouwen en optimaliseren van websites en webshops. Als freelance conversie specialist helpt hij bedrijven om hun website op basis van onderzoek en experimenten te verbeteren.

Lees meer over Theo

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek
Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een gratis adviesgesprek van 1 uur.