Webwinkels die Eten & Drinken Verkopen Optimaliseren

Iedereen moet eten en drinken. In veel gevallen wordt de vertrouwde offline supermarkt echter nog verkozen boven een webshop waar eten en/of drinken te koop is. Hoe kunnen dergelijke webshops de offline ervaring zo goed mogelijk benaderen (en gebruikmaken van de unieke voordelen die online biedt) om bezoekers te overtuigen om te converteren?

In dit artikel worden de uitdagingen besproken waarmee een webshop in deze branche te maken kan krijgen, en worden praktische tips gegeven om hier op de meest effectieve manier mee om te gaan. De nadruk wordt gelegd op een specifiek element dat bijzonder relevant is voor deze branche, en er wordt een idee gepresenteerd om de impact op het gebied van duurzaamheid te verbeteren. Daarnaast worden enkele praktijkvoorbeelden ter illustratie behandeld.

Uitdagingen

Webshops die eten of drinken verkopen staan door de producten dat zij aanbieden voor unieke uitdagingen als het gaat om het converteren van bezoekers.

  • Zintuigen: Een van de grootste uitdagingen waarmee webshops voor eten & drinken worden geconfronteerd bij het converteren van bezoekers naar betalende klanten is het onvermogen om klanten de producten te laten proeven en ruiken voordat ze ze kopen. Eten en drinken zijn zintuiglijke producten, en klanten vertrouwen vaak op smaak en geur om te bepalen of ze een product willen kopen of niet. Het ontbreken van deze ervaring in een online winkelomgeving kan leiden tot aarzeling en onzekerheid bij klanten, wat uiteindelijk kan resulteren in een lagere conversie.
  • Houdbaarheid: Daarnaast hebben voedselen drankproducten vaak specifieke houdbaarheidsdata of aanbevolen bewaarcondities, wat een uitdaging kan zijn om effectief te communiceren op een webshop. Dit kan ertoe leiden dat klanten producten ontvangen die over de datum zijn of die onjuist zijn bewaard of vervoerd, met negatieve beoordelingen en een verminderd vertrouwen in de webshop tot gevolg.
  • Voorkeuren: Ten slotte kunnen klanten specifieke dieetvoorschriften, allergieën, of voorkeuren (zoals vegetarisch, vegan, of halal) hebben, wat moeilijk effectief te communiceren kan zijn op een webshop en ertoe kan leiden dat klanten afzien van hun aankopen als ze geen producten kunnen vinden die aan hun behoeften voldoen.

Gratis en vrijblijvend 1 uur sparren?

Krijg inzicht in jullie uitdagingen rondom CRO

Neem contact op

Tips

Hieronder vind je tips die relevant zijn voor webshops die eten of drinken aanbieden en kunnen bijdragen aan het verhogen van de conversie. Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle tips geschikt zijn voor elke webshop. Dit komt omdat webshops verschillen in hun 'digitale volwassenheid' en ook hun budgetten en personeelsbestand kunnen variëren. Daarom wordt aanbevolen om deze tips eerst te valideren voordat je ze definitief implementeert op de webshop. Dit kan het beste gebeuren door middel van A/B testing. Indien dit niet mogelijk is, kan bijvoorbeeld ook gebruikersonderzoek een goed alternatief zijn.

  • Toon duidelijke productinformatie: Voeding en drank producten hebben veel variaties, zoals ingrediënten, voedingswaarden en smaakprofielen. Het is belangrijk om gedetailleerde productinformatie te verstrekken zodat klanten weloverwogen beslissingen kunnen nemen over wat ze kopen. Iemand die bijvoorbeeld alleen veganistisch eet moet zeker weten of er geen dierlijke ingrediënten gebruikt zijn. Alleen wanneer de volledige lijst van ingrediënten getoond wordt, kan deze informatie gebruikt worden. Mogelijk kan het helpen om met duidelijke iconen te werken en filters aan te bieden waarmee de juiste producten in de webshop kunnen worden geselecteerd en afgerekend in de checkout.
  • Geef recepten en suggesties: Eten en drinken worden vaak gebruikt in recepten of gecombineerd met andere artikelen. Geef daarom recept ideeën en suggesties voor combinaties op de webshop om klanten te inspireren en aanvullende aankopen aan te moedigen. Dergelijke content zal ook veel meer gedeeld worden op social media dan simpelweg productpagina's, waardoor het kan zorgen voor extra bezoekers.
  • Bied abonnementen aan: Overweeg abonnementen aan te bieden voor klanten die regelmatig dezelfde producten kopen. Dit kan helpen om de klantenloyaliteit te vergroten en een voorspelbare inkomstenstroom opleveren. Hierbij kan het helpen om de producten in het abonnement met een flinke korting aan te bieden. Voor bezoekers die een abonnement afnemen hoe je in de volgende maand immers geen acquisitie meer te doen en de lagere prijs verhoogd de kans op een conversie.
  • Maak bulk aankopen mogelijk: Eten en drinken worden vaak in bulk gekocht, dus benadruk promoties en kortingen voor bulkaankopen. Dit kan de gemiddelde bestelwaarde verhogen en klanten aanmoedigen om meer producten te kopen. Daarbij zorgt een bulk aankoop voor minder transport, wat weer kan bijdragen aan de doelen rondom duurzaamheid.
Keurmerken

Uitgelicht

Webshops in de voedingsen drankenindustrie kunnen keurmerken gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren en hun conversieratio te verhogen door vertrouwen te wekken bij de bezoekers. Keurmerken geven aan dat een product aan bepaalde eisen voldoet, zoals duurzaamheid, biologische teelt, fair trade of gezonde voeding. Door deze keurmerken prominent op de website te tonen, kunnen webshops het vertrouwen van de klant vergroten en hen helpen bij het maken van een weloverwogen aankoopbeslissing. Het is belangrijk om alleen keurmerken te gebruiken die relevant zijn voor de producten die worden verkocht en om ervoor te zorgen dat deze keurmerken ook daadwerkelijk worden nageleefd en geverifieerd door een onafhankelijke derde partij. Het is ook aan te raden om de betekenis van de keurmerken uit te leggen op de website, zodat klanten begrijpen waar het keurmerk voor staat en waarom het belangrijk is.

Duurzaamheid

De gebruikte ingrediënten zijn een van de belangrijkste aspecten die de duurzaamheid van eten of drinken bepalen. Steeds meer bezoekers hebben hierom interesse in wat er precies voor ingrediënten in de producten gebruikt worden. Het is dan ook aangeraden om alle ingrediënten duidelijk op de productpagina weer te geven. Indien mogelijk kan er zelfs een korte uitleg gegeven worden over de oorsprong en kwaliteit van elk bestandsdeel. Aanvullend kan er over gedacht worden om een filter aan te bieden waardoor bezoekers al vanaf de PLP producten kunnen uitsluiten die voor hen ongewenste ingrediënten bevatten. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan opties als plantaardig, vegatarisch, vegan, biologisch, halal, glutenvrij, lokaal, etc.

Productinformatie
Recepten
Abonnement
Bulk aankopen

Voorbeelden

  • Original Beans: Naast ingrediënten worden hier ook de smaak van het product uitgebreid behandeld. Ook wordt de oorsprong van de grondstoffen besproken, welke diëten of allergieën dit product geschikt voor is, en welke normen en waarden van de organisatie dit product op aansluit. Een dermate complete uitleg kan bezoekers overtuigen om voor dit product te kiezen boven een grote hoeveelheid aanbieders van soortgelijke voedingsmiddelen.
  • Hodmedod's: Eten of drinken wordt vaak ingezet als onderdeel van recepten. Op deze webshop worden er daarom op de productpagina's diverse recepten getoond die gemaakt kunnen worden van de aangeboden producten. Ook zien de sfeervolle eindproducten er vaak smakelijker uit dan de ruwe ingrediënten, wat kan bijdragen aan een betere conversie.
  • Purely Elizabeth: De meeste mensen ontbijten elke dag met dezelfde producten. Het is dan ook logisch voor een aanbieder van ontbijtproducten om hier ook een abonnement voor aan te bieden. Door bezoekers korting te geven op een terugkerende aankoop kan het dit mogelijk verleiden om hiervoor te kiezen. Zo hoeft het bedrijf minder te investeren in acquisitie en ontvang de bezoeker zonder enige moeite telkens opnieuw de ontbijtproducten in huis.
  • Clif Bar: Bij deze webshop is het niet alleen mogelijk om losse repen te kopen, maar kun je ook gewoon voor hele dozen tegelijk gaan. Zeker wanneer je dit product regelmatig eet (of bijvoorbeeld in de kantine van een bedrijf hebt liggen), kan dit een aantrekkelijk aanbod zijn.

Over de auteur

Theo van der Zee (MSc, Psychologie) is intussen al meer dan 20 jaar bezig met het bouwen en optimaliseren van websites en webshops. Als freelance conversie specialist helpt hij bedrijven om hun website op basis van onderzoek en experimenten te verbeteren.

Lees meer over Theo

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek
Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een gratis adviesgesprek van 1 uur.