Een Goede Landingspagina Maken en Optimaliseren

Met een landingspagina kun je bezoekers gericht informatie geven over een onderwerp. Welke onderdelen zet je in, en wat zijn goede voorbeelden?

Wat is een landingspagina?

Eigenlijk is een landingspagina niet veel meer dan een pagina op een website waar bezoekers kunnen 'landen'. Meestal worden dergelijke pagina's geoptimaliseerd voor bepaalde trefwoorden. Door de goede focus van landingspagina's kunnen zij vaak betere posities en quality scores behalen op Google dan 'normale' pagina's (die over het algemeen met minder focus opgezet zijn). Omdat er direct of indirect vaak veel geld wordt betaald om bezoekers op een landing page te krijgen, zijn deze een goede kandidaat voor conversie optimalisatie (CRO).

Verschil met een microsite

Waar een landing page meestal één onderwerp behandelt, is dit bij een microsite vaak een (gerelateerde) groep aan onderwerpen. Een microsite zal ook per definitie uit meer dan één pagina bestaan, en is vaak losgekoppeld van de reguliere website. Een microsite kan bijvoorbeeld een geschikte strategie zijn gekoppeld aan een offline campagne voor een nieuwe dienst. Doordat een microsite vaak is losgekoppeld van de reguliere website is het soms ook mogelijk om deze in een aangepaste vormgeving te tonen.

Goede landingspagina maken

Landingspagina's komen in alle soorten en maten. Van een pagina met enkel een grote kop en een invulveld voor een e-mail adres, tot meterslange long form sales copy pagina's. Belangrijk om je te beseffen is dan ook dat er geen 'one size fits all' is voor dit type pagina's. Een perfecte landingspagina bestaan dan ook niet. Wat namelijk perfect werkt voor de ene doelgroep, of een bepaald type product, zal mogelijk de plank volledig misslaan in een andere situatie. Het is hierom dan ook belangrijk om onderzoek te doen met je doelgroep, te leren van de pagina's van je concurrenten, en daarna optimalisatie op de landingpagina toe te passen. Alleen op die manier zul je de beste landingspagina maken die effectief bezoekers uit jouw doelgroep converteert. Een website review kan je hierbij helpen om snel veel nieuwe mogelijke verbeterpunten aan het licht te krijgen.

Belangrijke onderdelen

Ondanks dat iedere landing page uniek is, zijn er wel een aantal onderdelen die veel gebruikt worden op de meeste landing pages.

  • Merknaam: Zeker wanneer het hier gaat om een bekend merk is het belangrijk om de naam (en het logo) duidelijk te tonen. Bezoekers zullen de merknaam dan immers zien (en herkennen) wat kan helpen om het vertrouwen in de pagina te verhogen.
  • Unieke waardepropositie: Wat bieden de producten of diensten die worden aangeboden op deze pagina aan de bezoeker? Hoe gaan deze zijn of haar leven beter maken, of helpen om hun beoogde doelen te bereiken? Zorg ervoor dat de unieke waardepropositie in een goed leesbaar lettertype op de pagina wordt getoond.
  • Unieke verkooppunten: Dit zijn de belangrijkste redenen waarom een bezoeker bij jou moet kopen in plaats van bij een concurrent. Bieden jouw producten of diensten bepaalde unieke voordelen? Zijn deze bijvoorbeeld goedkoper, sneller, sterker, duurzamer of efficiënter dan die van andere partijen? Probeer het aantal unieke verkooppunten in eerste instantie te beperken tot de allerbelangrijkste om te voorkomen dat de bezoekers overspoeld wordt.
  • Actie knoppen: De zogenaamde call-to-action knoppen geven de belangrijkste macro conversie aan die je wilt dat bezoekers ondernemen. Mogelijk gaat het hier om het inschrijven voor de bèta versie van jullie nieuwe product of het doneren aan het goede doel waarvoor deze landing page is aangemaakt. Zorg ervoor dat deze knop een opvallende kleur heeft ten opzichte van de rest van de pagina, er overduidelijk uit ziet als een klikbaar element, en een tekst heeft die goed omschrijft wat er gaat gebeuren zodra een bezoeker er op klikt.
  • Formulier: Dit kan gaan om één enkel invulveld voor een e-mail adres of een formulier met tientallen velden. Hoe dan ook is het echter belangrijk om aan bezoekers duidelijk te maken waarom het nodig dat zij deze informatie in moeten vullen om hun doel te bereiken. Hierbij kan het bijvoorbeeld helpen om te vermelden dat hun gegevens met de grootst mogelijk zorg verwerkt zullen worden, en niet worden gedeeld met derden.
  • Afbeelding: In veel gevallen toont de bovenste afbeelding de dienst of product 'in actie'. Ook kan het helpen om de unieke waardepropositie of één of meerdere unieke verkooppunten visueel weer te geven.
  • Referenties: Deze onderdelen (die ook wel testimonials worden genoemd) kunnen helpen om bezoekers meer vertrouwen te geven in de pagina. Het toevoegen van zaken als een foto, naam, en functietitel kan helpen om de referenties krachtiger te maken. Indien er sprake is van voldoende volume zouden ook zaken als reviews of beoordelingen aan de pagina kunnen worden toegevoegd.
  • Logo's van klanten: Dergelijke logo's kunnen helpen om het vertrouwen van bezoekers te verhogen. Houd er hierbij wel rekening mee dat de logo's moeten passen bij het type product of dienst dat op de landing page wordt aangeboden. Wanneer deze namelijk is gericht op grote bedrijven en de enige klanten die je op dit moment hebt bediend MKB bedrijven zijn, dan zullen de logo's veel minder krachtig zijn (of misschien zelfs de conversieratio verlagen).

Best practices

Hoewel landingspagina's misschien geen onderdeel zijn van de primaire website, betekent dit niet dat alle best practices van een goede site maar overboord kunnen. Zo is het ook voor een landing page belangrijk dat deze voldoet aan de volgende kenmerken: 100% uptime, snelle laadtijd, goede toegankelijkheid, mobiel vriendelijk, intuïtieve vormgeving, heldere informatie, zinvolle afbeeldingen, behulpzame foutmeldingen, etc.

Rekening houden met de vouw

De vouw (ook wel fold genoemd) verwijst naar het onderdeel van de pagina dat zichtbaar is zonder dat een bezoeker hoeft te scrollen. Deze beschikbare ruimte is uiteraard sterk afhankelijk van het formaat scherm waar een bezoeker naar kijkt. Doordat een landingpage vaak het eerste contact is dat je met een bezoeker zult hebben, is het des te belangrijker om te zorgen dat de juiste informatie boven de vouw wordt getoond. Om te zien welke informatie er per apparaat boven de vouw wordt getoond kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Mobile Emulator in Google Chrome.

Landingspagina

Landingspagina voorbeeld met uitleg

  • Merknaam: De merknaam en het logo van Shopify wordt als bovenste element op de pagina getoond en nogmaals herhaald in de kop daaronder.
  • Unieke waardepropositie: De waardepropostie 'Sell online with Shopify' wordt goed zichtbaar boven de vouw in beeld gebracht.
  • Unieke verkooppunten: Shopify heeft er voor gekozen om alleen hun belangrijke unieke verkooppunt 'Trusted by over 1,000,000 businesses worldwide' boven de vouw te tonen. Aanvullende verkooppunten zoals de beschikbare thema's en prijs worden pas zichtbaar nadat een bezoeker heeft gescrold op de pagina. Interessant om hierbij op te merken is dat er hierin nog een extra laag is aangebracht doordat de vetgedrukte kopjes van de verkooppunten eigenlijk de belangrijkste informatie al tonen.
  • Actie knoppen: Zowel boven de vouw als onderaan de pagina toont Shopify een 'Start free trial' knop. Doordat de vormgeving relatief rustig is hoeft er geen enorm constrasterende kleur gebruikt te worden om de knop op te laten vallen. Verder beschrijft de tekst eenduidig wat er gaat gebeuren als een bezoeker op de knop klikt.
  • Formulier: In dit geval bestaat het formulier uit slechts één invulveld. Shopify heeft hier gekozen een standaard wit veld met daarin duidelijk als placeholder vermeld welke informatie er van de bezoeker wordt verwacht.
  • Afbeelding: Shopify toont een redelijke generieke afbeelding van een website en een dashboard. Mogelijk dat zij deze afbeelding nog personaliseren op basis van de zoekterm waarmee bezoekers op de landingpage uitkomen.
  • Referenties: In dit geval wordt er slechts één referentie getoond, namelijk de twee regels tekst onderaan de pagina.
  • Logo's van klanten: De logo's die onderaan de pagina worden getoond zeggen mij persoonlijk niet zoveel. Mogelijk dat Shopify ook hierop personalisatie toepast op basis van de zoekterm, zodat de logo's relevanter worden voor bezoekers.

Gratis en vrijblijvend 1 uur sparren?

Krijg inzicht in jullie uitdagingen rondom CRO

Neem contact op

Mogelijke verbeteringen

Hoewel mijn vermoeden is dat Shopify al een groot aantal AB testen en andere vormen van validatie heeft uitgevoerd op deze pagina, zijn er altijd wel potentiële verbeteringen te bedenken. Enkele voorbeelden:

  • Een van de drie voordelen er visueel uit laten springen met een andere kleur.
  • De melding 'no credit card required' onder het invulveld zou vetgedrukt kunnen worden.
  • Unieke voordelen als een balk bovenaan de pagina tonen.
  • Een foto aan de referentie toevoegen die onderaan de pagina wordt getoond.
  • Er zou een video toegevoegd kunnen worden met positieve ervaringen van klanten.

Andere voorbeelden

Hoewel Shopify een goed voorbeeld is van een landingpagina is, zoals eerder aangegeven, iedere situatie uniek. Om inspiratie op te doen kun je dan ook bijvoorbeeld een website als LandingFolio bekijken.

Landingspagina optimaliseren

Landing page optimalisatie vereist een andere aanpak dan het optimaliseren van een 'normale' website. Het belangrijkste verschil is dat een landingspagina meestal specifiek is ontworpen om een bepaalde actie of conversie te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat elk je een landingspagina gerichter kunt optimaliseren. Denk daarbij aan het inzetten van bepaalde persuasieve teksten, knoppen, layout, en foto's. Een normale website heeft daarentegen vaak meerdere doelen zoals informatie verstrekken, naamsbekendheid bevorderen, wat het soms moeilijker maakt om deze gericht te optimaliseren. Een ander verschil is dat landing pages vaak een veel nauwere focus hebben en gericht zijn op een specifiek publiek. Dit betekent dat de inhoud en het ontwerp afgestemd moeten worden op de specifieke behoeften en de interesses van dat publiek. Denk daarbij ook aan een duidelijke waardepropositie en unieke voordelen. Ook hier geldt overigens weer dat een normale website vaak minder gericht is en bijvoorbeeld een bredere doelgroep probeert aan te spreken. Ten slotte is het meten van het succes van een landingspagina vaak eenvoudiger dan het meten van het succes van een normale website. Aangezien het doel van een landingpage is om een specifieke actie te stimuleren, zoals het aantrekken van leads of het stimuleren van een aankoop, is het gemakkelijker om het conversiepercentage te meten en te analyseren.

Conclusie

Landingspagina's vormen een belangrijke onderdeel van een succesvolle online marketing aanpak. Zorg ervoor dat alle best practices voor websites ook op deze pagina's worden toegepast en probeer te leren van goede voorbeelden van andere partijen. Net als bij gewone websites of webshops is dan de volgende stap om de ervaring van bezoekers te blijven optimaliseren, met als doel tevreden bezoekers en meer conversies.

Over de auteur

Theo van der Zee (MSc, Psychologie) is intussen al meer dan 20 jaar bezig met het bouwen en optimaliseren van websites en webshops. Als freelance conversie specialist helpt hij bedrijven om hun website op basis van onderzoek en experimenten te verbeteren.

Lees meer over Theo

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek
Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een gratis adviesgesprek van 1 uur.