Kantoorartikelen Webshop Meer Bezoekers Laten Converteren

Sommige kantoorartikelen zoals printer papier en inkt worden regelmatig gekocht. Hiervoor weten consumenten webshops in kantoorartikelen dan ook steeds beter te vinden. Onder kantoorartikelen vallen echter ook ergonomische bureaustoelen en laptopstandaarden. Zeker met de huidige cultuur van thuiswerken zijn ook dit items die niet meer alleen door bedrijven gekocht worden, maar ook door consumenten.

In dit artikel worden de uitdagingen behandeld waar een webshop in deze branche mee te maken kan krijgen. Ook worden er praktische tips geboden om hier op de meest effectieve manier mee om te gaan. Er wordt de nadruk gelegd op een specifiek element dat bijzonder relevant is voor deze branche, en er wordt een idee gepresenteerd om de impact op het gebied van duurzaamheid te verbeteren. Bovendien worden er enkele praktijkvoorbeelden gegeven ter illustratie.

Uitdagingen

Webshops die kantoorartikelen verkopen worden geconfronteerd met specifieke uitdagingen als het gaat om het converteren van bezoekers vanwege de brede range aan producten die ze aanbieden en de segmenten binnen de doelgroep.

  • Commodity: Kantoorartikelen worden vaak gezien als een zogenaamd 'commodity' product, wat betekent dat klanten eerder geneigd zijn om aankoopbeslissingen te nemen op basis van de prijs dan op basis van merktrouw of andere factoren. Daarom moeten webshops manieren vinden om zich te onderscheiden van concurrenten en diensten of producten met toegevoegde waarde leveren om zich te onderscheiden.
  • Specificaties: Een andere uitdaging is de behoefte aan duidelijke en gedetailleerde productbeschrijvingen, aangezien veel kantoorbenodigdheden technische specificaties en toepassingen hebben die klanten misschien niet volledig begrijpen. Webwinkels moeten uitgebreide en gemakkelijk te begrijpen informatie verstrekken om klanten te helpen weloverwogen aankoopbeslissingen te nemen.
  • B2B en B2C: Sommige webshops voor kantoorbenodigdheden richten zich voornamelijk op zakelijke klanten, oftewel B2B, terwijl andere zich richten op individuele consumenten (B2C). Deze twee groepen kunnen verschillende behoeften en prioriteiten hebben als het gaat om de aanschaf van kantoorartikelen, wat het een uitdaging kan maken om een webshop in kantoorartikelen te maken die zich effectief op beide segmenten richt. Ook het tonen van prijzen inclusief of exclusief BTW in de winkelwagen kan nog een aanvullende uitdaging zijn.

Gratis en vrijblijvend 1 uur sparren?

Krijg inzicht in jullie uitdagingen rondom CRO

Neem contact op

Tips

Onderstaande suggesties zijn gericht op webshops die kantoorartikelen aanbieden en kunnen bijdragen aan het verbeteren van de conversie. Het is echter belangrijk om te realiseren dat niet alle tips geschikt zijn voor elke webshop, omdat webshops veel van elkaar kunnen verschillen, bijvoorbeeld in in digitale volwassenheid, budgetten en personeel. Ook het competitieve landschap verschilt per webshop. Het wordt daarom aangeraden om deze suggesties eerst te valideren voordat ze op de webshop worden geïmplementeerd. Dit kan het beste gebeuren door middel van A/B-testing. Als dit niet mogelijk is, kan gebruikersonderzoek een goed alternatief zijn.

  • Zorg voor productbundels: Overweeg om gerelateerde producten te bundelen, zoals zwarte en gekleurde inkt voor dezelfde printer of meerdere laptopstandaarden van hetzelfde type, en deze tegen een gereduceerde prijs aan te bieden. Dit kan het voor klanten gemakkelijker maken om alles wat ze nodig hebben op één plek te kopen.
  • Markeer duurzame producten: Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in het verminderen van hun impact op het milieu, dus benadruk de duurzaamheid van producten op uw website. Dit kan helpen om milieubewuste klanten aan te trekken en hun merkreputatie te verbeteren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 24% van de consumenten het "niet eenvoudig kunnen vinden van duurzame producten" als een barrière zien om deze aan te kunnen kopen.
  • Bied uitproberen aan: Kantoorbenodigdheden kunnen een aanzienlijke investering zijn, vooral voor bedrijven. Overweeg hierom om het mogelijk dat maken dat producten uitgeprobeerd worden. In sommige gevallen kan dit via een showroom, maar indien dit geen optie is kan een gepast verzend/retour beleid hierin ook uitkomst bieden. Op die manier ervaren potentiële klanten minder risico op een grote miskoop, waardoor de kans op een conversie waarschijnlijk zal toenemen.
  • Verzend snel en betrouwbaar: Kantoorbenodigdheden zijn vaak dringend nodig, dus zorg voor snelle en betrouwbare verzendopties om aan de behoeften van uw klanten te voldoen. Overweeg om 'expres' verzendopties aan te bieden voor klanten die hun producten extra snel nodig hebben.
BTW

Uitgelicht

Kantoorartikelen worden zowel aan bedrijven als aan particulieren verkocht. Daarbij zijn zakelijke inkopers gewend om prijzen exclusief BTW te zien, terwijl particulieren juist gewend zijn aan prijzen inclusief BTW. Als webshop moet je hierom dan ook een manier verzinnen om bezoekers de methode te tonen die hun voorkeur heeft. Zo zijn er websites die direct een pop-up vertonen wanneer je op de website komt met de vraag of je aankoopt als bedrijf of particulier. Een ander alternatief dat regelmatig voorbijkomt is door een schuifje te tonen (vaak ergens in de header van de website) waarmee bezoekers kunnen switchen tussen inclusief en exclusief BTW.

Duurzaamheid

Recycling in allerlei vormen speelt een belangrijke rol bij kantoorartikelen. Zo zijn er intussen fabrikanten zoals Leitz die aangeven ervan overtuigd te zijn dat de beste manier om de impact op het milieu te verminderen bestaat uit het leveren van hoogwaardige producten met een lange levensduur. Ook leveren zij intussen bepaalde productlijnen op basis van gerecyclede materialen en streven zij ernaar om verpakkingen waar mogelijk te beperken en materialen op verantwoorde wijze te gebruiken. Leverancier OfficeCenter heeft een eigen label Easy on the Planet ontwikkeld. Om het 'Easy on the Planet' label te krijgen, dient een product aan verschillende vereisten te voldoen. Zo moet bijvoorbeeld de leverancier akkoord gaan met onze gedragscode en moet er worden gecontroleerd op bepaalde certificaten, zoals FSC-certificering voor printpapier. Andere fabrikanten zoals Staples werken met een 'Free tech take back' programma en bieden de mogelijkheid om inkt en toner te recyclen.

Bundels
Markeren
Levertijden
Showroom

Voorbeelden

  • Staples: Deze partij houdt goed bij welke producten er door klanten regelmatig in één bestelling gekocht worden. Door die producten direct op de productpagina's als bundels aan te bieden bespaar je bezoekers een stap. Voor hen heeft dit het voordeel dat zij sneller hun bestelling kunnen voltooien en voor het bedrijf levert dit mogelijk een hogere gemiddelde orderwaarde op.
  • Raja: Dit is een voorbeeld van hoe duurzame producten gemarkeerd kunnen worden. Zo wordt er hier aangegeven dat het product 'van hernieuwbare grondstoffen' gemaakt is en tevens 'recyclebaar' is. Bezoekers die op zoek zijn naar duurzame opties voor henzelf of hun bedrijf kunnen op deze manier eenvoudig bepalen welke producten daarvoor beschikbaar zijn.
  • OfficeCenter: Bij deze webshop wordt het mogelijk gemaakt om direct de actuele levertijden te kunnen bekijken. Op die manier heb je als klant meer duidelijkheid over wanneer je de bestelde kantoorartikelen tot je beschikking hebt.
  • MultiRatio: Voor artikelen zoals bureaus en stoelen kan het lastig zijn om online te bepalen of deze geschikt gaan zijn. Hierom biedt deze partij de mogelijkheid om die producten te komen proberen in hun uitgebreide showroom. Hoewel deze optie uiteraard niet voor iedere webshop een mogelijkheid is, kan het helpen om klanten (vermoedelijk met name grote bedrijven) over de streep te trekken.

Over de auteur

Theo van der Zee (MSc, Psychologie) is intussen al meer dan 20 jaar bezig met het bouwen en optimaliseren van websites en webshops. Als freelance conversie specialist helpt hij bedrijven om hun website op basis van onderzoek en experimenten te verbeteren.

Lees meer over Theo

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek
Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een gratis adviesgesprek van 1 uur.