Website Optimalisatie Tools: Top 3 per Categorie

In een snelgroeiend veld als website optimalisatie zijn er een grote hoeveelheid tools beschikbaar. Het selecteren en gebruiken van de juiste tool kan je eindeloos veel uur aan inefficiëntie en frustratie besparen.

Introductie

Op sites als G2 en Capterra kun je een bijna eindeloze set aan website optimalisatie tools vinden met daarbij hun features en vele reviews. Helaas kan het op dergelijke sites soms moeilijk zijn om te bepalen in hoeverre een tool past binnen een specifiek vakgebied als conversie optimalisatie. Ook kan de overdaad aan beschikbare tools er voor zorgen dat het moeilijker in plaats van makkelijker wordt om een geschikte tool te selecteren. Hierom is er voor gekozen om in dit artikel slechts een beperkt aantal categorieën te tonen en het aantal tools te limiteren tot slechts drie per categorie.

Criteria voor de volgorde

De winnaars in de diverse categorieën zijn gebaseerd op mijn persoonlijke voorkeur gecombineerd met de meningen van andere conversie specialisten om mij heen. Hoewel deze werkwijze natuurlijk geen objectieve lijst van beste website optimalisatie tools biedt is het hoe dan ook een goed startpunt voor verder onderzoek. Tevens bestaat er de kans dat je hier tools tegenkomt die je misschien nog niet eerder had gevonden.

Website optimalisatie tools

Binnen dit artikel zal gekeken worden naar de volgende categorieën: A/B testing, webanalyse, gedragsanalyse, laadsnelheid, user testing, en usability testing.

Convert

Beste A/B Testing tool: Convert

De belangrijkste features die Convert uitlicht op hun homepage zijn: geen flickering, snelle support, en een focus op privacy. De tool wordt gebruikt door onder andere Conversion Rate Experts en heeft integraties met honderden platformen zoals Shopify en WordPress. Hoewel de maandelijkse kosten heel redelijk zijn in vergelijking tot sommige alternatieven, hangt er nog steeds een aardig prijskaartje aan deze tool. Over deze maandelijkse kosten zijn ze overigens wel heel transparant, dit in tegenstelling tot concurrenten als AB Tasty en Optimizely.

Alternatieve A/B testing tools

  • VWO: Deze tool biedt je niet alleen A/B testing aan, maar beoogt een complete CRO suite te zijn. Zo kun je ook met VWO ook bezoekersgedrag meten, surveys uitzetten, etc. Het feit dat je bij VWO betaalt per geteste bezoeker maakt het soms lastig om een goede inschatting van de kosten te maken. Ook het feit dat de support wordt geleverd door medewerkers die de Engelse taal niet altijd volledig beheersen zie ik als een flink minpunt. Tenslotte is ook het gebruikersbeheer niet altijd even handig, waardoor je als freelance CRO specialist of conversie optimalisatie bureau soms met meerdere verschillende VWO accounts tegelijk aan het werk bent.
  • ABsmartly: Op hun homepage beschrijft deze tool unieke voordelen zoals onbeperkt aantal experimenten en gebruikers, interactie detectie, real-time reporting, en krachtige data analyse. ABsmartly wordt gebouwd door enkele experts die voorheen bij Booking aan experimentation werkte. Ook hebben ze diverse grote namen als adviseurs. Al deze krachtige features komen wel met een aardig prijskaartje en zijn waarschijnlijk alleen de juiste keuze voor partijen die al iets verder zijn qua volwassenheid in hun A/B testing traject.
Google Analytics

Beste webanalyse tool: Google Analytics

Google Analytics is momenteel heer en meester in deze categorie. Vrijwel iedere webanalist kan ermee werken, de tool wordt ingezet op een enorme hoeveelheid websites. Daarbij zijn de mogelijkheden om data te verzamelen, segmenteren, en analyseren natuurlijk eindeloos. Daar komt dan nog bovenop dat er geen directe kosten aan het gebruik van Google Analytics zijn verbonden (tenzij je enorme hoeveelheid bezoekers hebt). De belangrijkste minpunten zitten in de privacy hoek. Zo heeft Google Analytics geen eenvoudige mogelijkheden om aan regelgeving als GDPR te voldoen, kun je niet kiezen in welk land je data wordt opgeslagen, en heb je geen 'eigenaarschap' over je data. Verder geldt voor grote sites dat er 'sampling' op de data wordt toegepast, waardoor deze minder betrouwbaar wordt. Ten slotte geldt, net als bij Google Optimize, dat er geen directe mogelijkheden voor support zijn.

Alternatieve webanalyse tools

  • Adobe Analytics: Naar mijn mening is Adobe Analytics maar in één geval de beste optie, namelijk wanneer je ook de andere producten van Adobe (zoals Adobe Target) gebruikt als CRO tools. Adobe Analytics zal in dat geval namelijk een betere datakwaliteit leveren dan wanneer er tools van meerdere leveranciers met elkaar verbonden worden. Belangrijkste minpunten zijn het enterprise prijskaartje en het feit dat lang niet alleen webanalisten goed met Adobe Analytics overweg kunnen. Als compensatie daarvoor is er dan wel weer uitgebreide documenten en zijn er online vele tutorials over het gebruik van Adobe Analytics te vinden.
  • Matomo Analytics: Zij omschrijven zichals als een alternatief voor Google Analytics die je data en de privacy van je bezoekers beschermt. Matomo wordt gebruik door onderandere de VN, Amnesty International en NASA. Tevens is de tool volledig open source en biedt je 100% eigenaarschap over je data. Dit kan een belangrijk pluspunt zijn wanneer er bijvoorbeeld juridische regelgeving speelt waardoor het onderbrengen van je data op de servers van Google geen oplossing is. Matomo is overigens gratis in gebruik wanneer je de tool op je eigen servers draait, maar kan ook als betaalde oplossing in de cloud afgenomen worden.
Hotjar

Beste gedragsanalyse tool: Hotjar

Hotjar omschrijft zichzelf als "The #1 Leader in Heat Maps, Recordings, Polls, Surveys & More". Dit geeft dan ook eigenlijk direct aan wat zij wel en niet kunnen bieden aan organisaties die bezig zijn met website verbetering. Groot pluspunt van Hotjar is dat de tool gratis te gebruiken is (waarbij voor sommige dataverzameling sampling zal worden toegepast). Hotjar is intussen een volwassen product dat gebruikt wordt door 900,000 organisaties in meer dan 180 landen. Tevens hebben zij de tool zo ingericht dat deze GDPR-vriendelijk data verzamelt.

Alternatieve gedragsanalyse tools

  • Microsoft Clarity: Een relatief nieuwe speler op de markt. Microsoft Clarity heeft features die soortgelijk zijn als die van andere gedragsanalyse tools zoals heatmaps, session recordings, etc. De tool biedt echter ook een aantal interessante aanvullende opties. Denk hierbij aan het registeren van 'dead clicks', 'rage clicks', 'excessive scrolling', en 'quick backs'. Met deze aanvullende opties kunnen er mogelijk nieuwe inzichten naar boven komen die niet uit andere tools gekomen zouden zijn. Belangrijk pluspunt van Clarity is dat de tool volledig gratis is.
  • ContentSquare: Enkele jaren terug heeft ContentSquare de tool Clicktale opgekocht. Hiermee hebben zij nu ook een compleet aanbod van gedragsanalyse mogelijkheden. Naast de 'standaard' heatmaps en session recordings biedt ContentSquare ook enkele aanvullende analyse mogelijkheden. Zo bieden zij 'automated insights' waarmee automatisch problemen en kansen boven water wordt gebracht. Ook zaken als het doorrekenen van hoeveel bepaalde UX problemen aan omzet kosten, en heatmaps van bepaalde gebieden in plaats van bepaalde elementen kunnen waardevol zijn.

Gratis en vrijblijvend 1 uur sparren?

Krijg inzicht in jullie uitdagingen rondom CRO

Neem contact op

Pagespeed Insights

Beste laadsnelheid tool: PageSpeed Insights

PageSpeed Insights is een tool ontwikkeld door Google. Bij de analyse van de laadsnelheid wordt er zowel gekeken naar 'real-world speed data' uit de Chrome User Experience Report (wanneer je hier genoeg bezoekers voor hebt) en naar 'lab data'. Tevens wordt er aangeven hoe goed je website scoort op de Web Vitals. In lijn met veel tools die zijn ontwikkeld door Google is ook deze tool gratis te gebruiken. Deze brede (maar tegelijk ook gedetailleerde) blok op laadsnelheid heeft PageSpeed Insights de eerste plaats verdient.

Alternatieve laadsnelheid tools

  • GTMetrix: Er zijn inmiddels al 750.000.000+ pagina's geanalyseerd met GTMetrix. Sinds enige tijd is deze tool overgestapt op het analyseren van de pagina's met behulp van Google Lighthouse. Hierdoor zijn de analyses representatiever voor hoe een normale bezoeker een website zou beleven. Aanvullende mogelijkheden die GTMetrix biedt zijn bijvoorbeeld grafieken, alerts, Web Vitals, en historie van eerdere scores.
  • WebPageTest: Deze site optimalisatie tool is al lange tijd op de markt. WebPageTest biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om meerdere runs te draaien (waardoor je score gemiddeld kan worden), met of zonder caching, vanaf verschillende geo locaties, filmstrip modus, aangepaste request headers, etc. Doordat de analyses echter op externe servers gebeuren zijn deze mogelijk minder representatief voor de ervaring van een normale bezoeker.
Userfeel

Beste user testing tool: Userfeel

Userfeel is ontworpen en ontwikkeld door UX researchers, en dat merk je. Zo is het opzetten van gebruikerstesten een erg intuïtief proces. Daarnaast beschikken zijn over een groot panel, waarin ook voldoende Nederlandse tester zitten. Verder is het mogelijk om te betalen per tester, wordt er goede support geleverd, kun je ook laten testen op mobiele apparaten, en zijn er automatisch UX-scores (SUS) als vragen opgenomen in een user test. Al met al een zeer complete user testing tool.

Alternatieve user testing tools

  • User Sense: Dit Nederlandse bedrijf beschikt over een groot Nederlands panel. Tevens geven zij goede Nederlandstalige support, bieden zij automatische sentiment analyse aan, en is het ook mogelijk om designs te testen die nog niet als functionele website online staan. Naast 'Zelfservice' is het ook mogelijk om user tests door Usersense op te laten zetten middels hun 'Full service' aanbod.
  • UserTesting: Vermoedelijk de marktleider in deze categorie, maar wel eentje die slechts geschikt is voor een beperkt segment. UserTesting richt zich namelijk nogal nadrukkelijk op de enterprise markt, met bijbehorende tarieven, support, en mogelijkheden in de tool. Als je budget het toelaat (en je op zoek bent naar grotere volumes user testen) dan kan deze partij zeker de moeite waard zijn om verder te onderzoeken.
Lyssna

Beste usability testing tool: Lyssna

Lyssna biedt diverse mogelijkheden om snel en efficiënt data-gedreven designkeuzes te kunnen maken. Zo zijn er 'First click tests', 'Design surveys', 'Preference tests', en 'Five second tests'. Ook zijn deze tools te combineren wanneer UX onderzoeken worden opgezet. Door het grote Nederlandse panel hebben de testen een zeer korte doorlooptijd (soms slechts enkele minuten).

Alternatieve usability testing tools

  • Amazon Mechanical Turk: In essentie biedt mTurk een groot panel aan waarop je zonder al te veel restricties gebruikersonderzoek uit kunt voeren. Het grootste voordeel is dat je tegen zeer lage kosten per testen onderzoek kunt uitvoeren. Nadelen zijn echter dat het heel erg 'Do It Yourself' is en het aantal Nederlanders in het panel bijzonder klein is.
  • Optimal Workshop: Deze set aan tools kun je gebruiken voor bijzondere types gebruikersonderzoek. Denk hierbij aan zaken als 'Card sorting' en 'Tree testing'. Naast het feit dat Optimal Workshop een beperkte set aan tools biedt, is het ook stevig aan de prijs. Daar staat dan wel een doorontwikkelde suite en een uitgebreid panel tegenover.

Conclusie

Website optimalisatie tools zijn er in vele soorten en maten. Het is dan ook belangrijk om te bepalen wat de uitdagingen precies zijn die je met een specifieke tool op hoopt te kunnen lossen. Dat maakt het namelijk makkelijker om precies de site optimalisatie tool te kiezen die het beste aansluit op de eisen, wensen, en mogelijkheden van jullie organisatie.

Over de auteur

Theo van der Zee (MSc, Psychologie) is intussen al meer dan 20 jaar bezig met het bouwen en optimaliseren van websites en webshops. Als freelance conversie specialist helpt hij bedrijven om hun website op basis van onderzoek en experimenten te verbeteren.

Lees meer over Theo

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek
Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een gratis adviesgesprek van 1 uur.