User testing

Met user testing krijg je meer inzicht in de doelgroep van je website of webshop. Door gebruikers opdrachten te laten uitvoeren en deze opnames te analyseren kun je bijvoorbeeld de usability verbeteren.

User testing tool
Gebruikerstest rapportage
Gebruikerstest bevindingen

Herken je dit?

 • Jullie willen weten welke drempels bezoekers ervaren op de website
 • Of hoe gebruikers interacteren met een bepaalde optie in de webshop
 • Hier worden nu aannames over gedaan, zonder deze goed te toetsen

En zoek je hier naar?

 • Een ervaren CRO specialist die gebruikerstesten kan uitvoeren
 • Concrete en actionable verbeterpunten op basis van de vraagstukken
 • Zodat de drempels weggenomen worden en de website wordt verbeterd

User testing inzetten voor jullie organisatie?

Neem contact op

Uitgelichte voordelen van gebruikerstesten

Drempels in zicht → Gerichter optimaliseren

De personen die aan een website of webshop werken zien vaak de drempels hierop niet meer. Door echter normale mensen opdrachten te laten uitvoeren (zoals het kopen van een product), kunnen de drempels die de testers tegenkomen zichtbaar worden gemaakt. Dit stelt het team in staat om gericht deze drempels die conversies tegenhouden weg te nemen.

Doelgroep selecteren → Relevante feedback

Hoe dichter de kenmerken van de testers op jullie doelgroep zitten, hoe relevanter de bevindingen zullen zijn. Hierbij worden voor gebruikerstesten de volgende filters aangeboden: geslacht, leeftijd, land, taal, en computer ervaring. Naast Nederlandse testers zijn er ook personen beschikbaar in andere landen zoals de USA, Engeland, Frankrijk, en Duitsland.

Beeld en geluid → Achterhaal de 'waarom'

Terwijl de testers de opdrachten uitvoeren wordt het scherm van hun desktop, tablet, of mobiel opgenomen. Ook praten zij hierbij hardop. Deze combinatie van visuele en gesproken feedback tijdens de user test zal helpen om meer inzicht te krijgen in de 'waarom' van of een bepaald onderdeel wel of niet voor hen werkt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel testers zijn er nodig voor een goede gebruikerstest?

Met verbazend weinig testers kun je al goede resultaten behalen. Onderzoek van NN Group heeft namelijk aangetoond dat 5 testers per gebruikerstest in de meeste gevallen het optimale aantal is. Met dat aantal komen er normaal gesproken voldoende nieuwe inzichten boven tafel, zonder dat er hoge kosten gemaakt hoeven te worden. Belangrijk is om hierbij wel rekening te houden met de verdeling tussen mobiele testers en desktop testers.

Kunnen we user testen met onze eigen klanten?

In theorie is dit zeker mogelijk, maar in de praktijk blijkt dit toch vaak lastig. Allereerst loop je aan tegen de uitdaging dat bestaande klanten over het algemeen al bekend zijn met de website. Dit zal zorgen voor een andere bevindingen dan wanneer testers worden geselecteerd die nog niet bekend met de website zijn. Daarnaast zullen deze bestaande klanten dan user testing software moeten installeren, hebben zij meestal nog geen ervaring met gebruikerstesten, is het soms moeilijk om tijd in hun agenda voor de gebruikerstest te maken, etc.

Leveren testers uit een panel wel relevante inzichten op?

Jazeker! Tot op heden heb ik nog nooit een gebruikerstest opgeleverd waar geen relevante inzichten uit zijn voortgekomen. Houd er wel rekening mee dat voor sommige complexe B2B websites user testen waarschijnlijk niet de beste oplossing zal zijn. De reden hiervoor is dat de mindset van de tester dan soms teveel verschilt van die van de daadwerkelijke doelgroep. Voor deze websites kan een website analyse bijvoorbeeld beter geschikt zijn.

Interesse in gebruikerstesten?

Neem contact op

Referenties

Grote bijdrage geleverd

Nick Mondi, Product Owner, Haarshop

Met veel plezier heb ik samengewerkt met Theo. Hij heeft ons een aantal jaar enorm geholpen op CRO-vlak en vele succesvolle tests bedacht en opgezet. Maar bovenal heeft Theo ons fantastisch bijgestaan tijdens een grote CMS migratie. Op gebied van design, functionaliteiten, usertesting, data analyse, geen enkel detail werd aan het toeval overgelaten. Maar misschien wel het meest waardevol is zijn scherpe feedback. Punten die wijzelf soms ongemerkt voor lief namen, wist Theo vaak feilloos aan te stippen. Zijn inzet heeft een zeer grote bijdrage geleverd aan een succesvolle migratie.

Indrukwekkende resultaten

Ramon van Koppen, Eigenaar, GreenEggTotaal

Een bezoekersgedrag analyse laten uitvoeren door Theo. Indrukwekkende resultaten, waardoor wij onze shop kunnen optimaliseren om de gebruikerservaring voor onze klanten zo prettig mogelijk kunnen laten verlopen! De complete analyse is verwerkt in een prachtige rapportage die voor een leek als mij goed te begrijpen is. Aan de hand van deze rapportage kunnen wij weer een stap vooruit maken en blijven we de concurrentie voor! Hartelijk dank voor de fijne samenwerking Theo, tot snel!

Enthousiast over de resultaten

Simone Bronkhorst, Marketing & Publicity, Idea

We zijn erg enthousiast over de resultaten van je conversie onderzoek! De bevindingen waren erg duidelijk. Hierom beveel ik je dan ook van harte aan bij andere organisaties die op zoek zijn naar antwoorden omtrent uitdagingen op het gebied van website optimalisatie.

Prettige samenwerking

Marijke Verkaik, Web Designer, KovokS

We hebben Theo ingehuurd om enkele websites te onderzoeken en ik beveel hem van harte aan. Niet alleen biedt hij een prettige samenwerking, maar ook een diepgaande kennis over hoe je een website kunt optimaliseren.

Klanten

 • Profile
  Profile
 • ZorgKiezer
  ZorgKiezer
 • Haarshop
  Haarshop
 • Van Tilburg
  Van Tilburg
 • Boat Bike Tours
  Boat Bike Tours
 • Norah
  Norah
Gratis adviesgesprek
Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een gratis adviesgesprek van 1 uur.

Wat is competitieve user testing?

In deze competitieve vorm wordt jullie website of webshop vergeleken met die van één of meerdere concurrenten. De verbeterpunten die de user testers tijdens het uitvoeren van hun opdrachten benoemen kunnen helpen om relatieve krachten en zwaktes beter in beeld te krijgen.

User testing of usability testing?

De termen user testing en usability testing worden vaak door elkaar heen gebruikt. Een populaire opdeling is echter om te stellen dat er bij usability testing gewerkt wordt met stilstaande beelden (zoals schermafdrukken) terwijl er bij user testing opnames van het scherm gemaakt worden.