Webwinkel in Elektrische Apparaten Verbeteren

Apparaten zoals laptops, televisies, mobiele telefoons, tablets, wasmachines, en stofzuigers kun je allemaal via een elektronica webshop bestellen. Niet zelden kosten deze producten echter honderden of zelfs duizenden euro's. Bezoekers willen daarom zeker weten dat zij het meest geschikte item bestellen en dat de elektrische apparaten naar wens zullen functioneren.

Dit artikel behandelt de uitdagingen waarmee een webshop in deze branche te maken kan krijgen en biedt tevens praktische tips om hier zo effectief mogelijk mee om te gaan. Het benadrukt een specifiek element dat van bijzonder belang is voor deze branche, en presenteert een idee om de impact op het gebied van duurzaamheid te verbeteren. Bovendien worden enkele voorbeelden besproken.

Uitdagingen

Elektronica webwinkels staan voor verschillende uitdagingen om bezoekers te converteren naar klanten.

  • Complex: Een van de grootste uitdagingen is het feit dat elektronica vaak complex en technisch kan zijn, waardoor het voor klanten moeilijk is om de kenmerken en voordelen van een product te begrijpen. Ook is het regelmatig zo dat er diverse producten worden aangeboden die op het eerste oog veel op elkaar lijken, maar toch soms significant van elkaar verschillen.
  • Duur: Een andere uitdaging is dat elektronica vaak duur is, waardoor het soms langer duurt voordat klanten een aankoopbeslissing nemen of aarzelen om online een aankoop te doen. Vanuit een marketing oogpunt kan dit problemen met zich meebrengen rondom conversie attributie en de doorlooptijd van A/B testen.
  • Snel: Daarnaast betekent de snelle technologische innovatie in de elektronica industrie dat producten snel verouderd kunnen zijn, wat klanten kan ontmoedigen om bij dit bezoek aan de webshop een aankoop te doen.

Gratis en vrijblijvend 1 uur sparren?

Krijg inzicht in jullie uitdagingen rondom CRO

Neem contact op

Tips

De volgende aanbevelingen kunnen elektronica helpen hun conversieratio te verhogen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle tips voor elke webshop van toepassing zijn. Factoren zoals digitale volwassenheid, budgetten en personeel kunnen van invloed zijn op de implementatie van deze tips. Daarom wordt geadviseerd om deze webshop tips eerst te valideren door middel van één of meerdere A/B-testen voordat ze op grote schaal worden toegepast.

  • Maak vergelijken eenvoudig: Het kan voor bezoekers lastig zijn om de verschillen tussen modellen en merken van apparaten te bepalen. Hierom kan het helpen om een duidelijke vergelijkingstool aan te bieden waarmee bezoekers producten naast elkaar kunnen vergelijken. Een handige optie daarbij kan zijn om het mogelijk te maken om alleen de punten te tonen waarop apparaten van elkaar verschillen. Dit kan bezoekers helpen weloverwogen beslissingen te nemen en de kans op conversie te vergroten.
  • Bied heldere garanties: Elektronica is vaak een dure aankoop. Bezoekers zullen hierom dan ook extra zeker willen weten dat zij geen miskoop doen. Duidelijke garantie kan bezoekers dan ook helpen om de angst van klanten voor mogelijke defecten of storingen te verminderen.
  • Toon aanbevolen accessoires: Stel relevante accessoires voor aan klanten op basis van het product dat zij bekijken of hun browsegeschiedenis. Dit kan helpen de gemiddelde orderwaarde te verhogen en de klantervaring te verbeteren. Wanneer personaliseren op dit niveau niet mogelijk is, dan kunnen bijvoorbeeld gewoon compatibele producten van hetzelfde merk getoond worden op de productpagina.
  • Verkoop retouren opnieuw: Regelmatig worden artikelen retour gestuurd niet omdat ze defect zijn, maar omdat klanten bijvoorbeeld niet begrijpen hoe ze werken. In veel gevallen kan het lastig zijn om deze producten nogmaals als nieuwe producten te verkopen. Een oplossing hiervoor kan zijn om deze geretourneerde producten in goede staat tegen een aantrekkelijke korting opnieuw te verkopen. Goed voor het bedrijf, de consument, en het milieu. Het Tweedekans label van de Nederlandse webshop Coolblue is hier een mooi voorbeeld van.
Keuzehulp

Uitgelicht

Een keuzehulp functie kan een waardevol middel zijn voor elektronica webwinkels zowel om de user experience te verbeteren als om de conversieratio te verhogen. Door klanten gepersonaliseerde aanbevelingen te geven op basis van hun behoeften en voorkeuren, kan deze functie het besluitvormingsproces voor klanten vereenvoudigen en hun vertrouwen in hun aankoop vergroten.

Om deze functie effectief te gebruiken, kunnen webwinkels beginnen met het maken van een 'vragenlijst' waarin klanten wordt gevraagd naar hun behoeften en voorkeuren voor het product waarin ze geïnteresseerd zijn. Als een klant bijvoorbeeld op zoek is naar een laptop, kan de vragenlijst vragen naar het budget van de klant, de gewenste schermgrootte, de gewenste rekenkracht en andere belangrijke factoren. Op basis van de antwoorden van de klant kan de webshop dan een gepersonaliseerde aanbeveling doen die aan zijn behoeften voldoet.

Daarnaast kunnen webshops deze functie ook gebruiken om hun expertise in de branche te tonen door klanten nuttige informatie en advies te geven. De webshop kan bijvoorbeeld een vergelijking tussen verschillende producten aanbieden, de belangrijkste kenmerken van elk product benadrukken en nuttige tips geven over hoe ze het meeste uit hun aankoop kunnen halen.

Duurzaamheid

Sommige elektronica webshops bieden de mogelijkheid aan om oude elektrische apparaten mee terug te nemen zodra een nieuw apparaat bezorgd wordt. Een voorbeeld hiervan is Coolblue die aanbiedt om een oud apparaat op die manier te recyclen. Zoals zij zelf al aangeven "tijdens de bezorging is hét moment om je oude product mee te geven". Niet alleen ben jij daarmee direct van het oude apparaat af, ook kan Coolblue ervoor zorgen dat het apparaat op een gepaste manier wordt gerecycled. In sommige gevallen is het zelfs waarschijnlijk nog mogelijk dat een elektronica webwinkel de opgehaalde producten repareert en doorverkoopt, of een vergoeding kan krijgen voor bepaalde onderdelen of grondstoffen die nog in het oude apparaat zitten. Het meenemen van oude apparaten wordt hiermee niet alleen een mooie service naar consumenten, maar creëert een win-win-win voor people, planet, en profit.

Vergelijken
Garanties
Accessoires
Opnieuw verkopen

Voorbeelden

  • MediaMarkt: Door producten op deze manier naast elkaar te tonen maakt deze webshop het eenvoudig om ze te vergelijken. Ook is de 'Toon de verschillen' zichtbaar die hierboven werd besproken. Op die manier wordt de beperkte ruimte die beschikbaar is op een mobiel scherm efficiënt ingezet.
  • BCC: Hier worden verschillende niveaus van zekerheden geboden. Zo zijn er de standaard garanties die door deze webshop altijd geboden worden. Ook is er op deze pagina direct de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten voor reparatie of vervanging buiten de wettelijke garantie.
  • Cameraland: Voor dit apparaat wordt een lange lijst van aanbevolen accessoires getoond. Een voordeel voor de bezoeker is dat zij de zekerheid hebben dat de genoemde accessoires compatibel zullen zijn met het primaire apparaat dat wordt aangekocht. Voor de webwinkel kan het zorgen voor een verhoging van de gemiddelde orderwaarde omdat het voor bezoekers eenvoudig wordt gemaakt om een cross-sell aan de winkelwagen toe te voegen.
  • Coolblue: Items die retour zijn gestuurd worden (na een grondige controle) opnieuw verkocht via een los label op deze webshop. Naast een aantrekkelijke korting worden de producten ook geleverd met dezelfde garanties en voorwaarden als nieuwe producten. Dit zorgt voor een aantrekkelijk aanbod voor diverse segmenten van consumenten. Denk hier bijvoorbeeld aan consumenten met een lager budget of consumenten die hun impact op het klimaat willen verlagen.

Over de auteur

Theo van der Zee (MSc, Psychologie) is intussen al meer dan 20 jaar bezig met het bouwen en optimaliseren van websites en webshops. Als freelance conversie specialist helpt hij bedrijven om hun website op basis van onderzoek en experimenten te verbeteren.

Lees meer over Theo

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek
Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een gratis adviesgesprek van 1 uur.